16. novembra 2018
Izdelava spletnih strani

Kako ustvarimo nov blog prispevek v WordPressu (+ z Divi temo)

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

V tem prispevku bom pokazal, kako ustvarimo nov blog prispevek pri spletni strani izdelani v WordPressu. Postopek bom opisal tako za običajno objavo blog prispevka, kot tudi za objavo blog prispevka s pomočjo izredno popularne teme Divi, ki jo razvija podjetje Elegant Themes, Inc. Članek je primeren za popolne začetnike, saj so vsi koraki objave prispevka podrobno opisani ter opremljeni s slikovnim prikazom.

1. Prijava v WordPress

Prijavimo se v našo spletno stran izdelano v WordPressu.

2. Dodajanje novega prispevka

Na levi strani nadzorne plošče se z miško pomaknemo nad menijsko postavko ‘Prispevki’ in kliknemo na ‘Dodaj nov’.

3. Vnos naslova prispevka

Na vrhu najprej vnesemo naslov našega novega prispevka.

4. Ustvarjanje trajne povezave

V tem koraku nam ni potrebno storiti ničesar. Želim le pokazati, da se pod naslovom avtomatsko ustvari trajna povezava (URL) do prispevka in pojasniti nekaj pomebnih reči.

Povezava je sestavljena iz domene vaše spletne strani in iz naslova novega prispevka (besede v naslovu se ločijo z vezaji), ki ste ga pravkar vpisali.

V mojem primeru je domena http://localhost/na-kljuc/, avtomatsko pa se je ustvarila povezava iz naslova /testni-prispevek/. Ker delam na testnem primeru spletne strani, ki ni javno dostopna, se vam mogoče moja domena zdi nekoliko čudna. Običajne domene so ponavadi zapisane takole: http://www.google.si/

Želite spremeniti naslov in povezavo?

Če želite naknadno spremeniti naslov, morate popraviti tudi trajno povezavo. To storite tako, da spremenite naslov, kliknete na ‘Uredi’ poleg trajne povezave in izbrišete ustvarjeno povezavo ter kliknete ‘V redu’.

Tako bo WordPress ponovno avtomatsko ustvaril novo povezavo glede na novo ime. V mojem primeru je nov naslov ‘Spremenjen naslov’ in avtomatsko se je ustvarila nova povezava (po domeni, ki je vedno ista) /spremenjen-naslov/. Seveda pa lahko tudi ročno popravite povezavo (namesto, da jo izbrišete, jo uredite).

Opozorilo pri spreminjanju povezav

Če spreminjamo trajno povezavo preden jo objavimo, ni nobene težave. Moramo pa razumeti, da čim spremenimo povezavo, postane prejšnja povezava zlomljena ali mrtva (ne vodi nikamor, ker ta povezava ne obstaja več).

In v kolikor spreminjamo povezavo do že objavljenega prispevka, ki ga že prikazuje Google ali pa smo povezavo objavili na socialnih omrežjih, potem bodo vsi, ki bodo kliknili na to povezavo naleteli na napako (stran ni bila najdena, error 404 in podobne napake) in se jim stran ne bo prikazala.

To ne pomeni, da je bila stran ali v tem primeru prispevek izbrisan, ampak je povezava, ki usmerja do tega prispevka napačna (ker smo jo spremenili).

V takem primeru je potrebno preusmeriti staro povezavo na novo povezavo, pri tem si lahko pomagate z vtičnikom Simple 301 redirects. Prav tako pa poskrbite, da na vaši spletni strani vse zastarele povezave zamenjate z novo povezavo.

Mrtve povezave naredijo zelo slab vtis o vašem podjetju, zato pred objavo prispevka raje trikrat premislite ali sta naslov in povezava ustrezna.

Ali imate temo Divi?

NE

5.A Vnos prispevka

Samo za tiste, ki nimate teme Divi. Vaš blog prispevek vpišete ali kopirate v polje, ki se nahaja pod naslovom in povezavo vašega blog prispevka (in je prikazano na spodnji sliki). Slike dodate tako, da kliknete na gumb ‘Dodaj predstavnostne datoteke’.

Preskočite in nadaljujte v točki 14.

Ali imate temo Divi?

DA

5.B Uporaba graditelja

Samo za tiste, ki imate temo Divi. Zdaj, ko sta naslov in povezava ustvarjena, kliknemo na gumb ‘Use The Divi Builder’, ki nam bo odprl graditelja teme Divi.

Nadaljujte v naslednji točki 6.

6. Ustvarjanje blog prispevka

Ko se odpre graditelj Divi, ga pri ustvarjanju prispevka uporabimo enako kot pri ustvarjanju podstrani.

Za vsak prispevek lahko ustvarimo predlogo iz nič, kar pa je zamudno in nepraktično, saj moramo vsakič znova oblikovati celoten prispevek. Veliko bolje je, če uporabljamo že pripravljeno predlogo ali prekopiramo že objavljen prispevek.

Seveda pa moramo najprej (če nimamo še prispevkov) oblikovati in z graditeljem Divi ustvariti prispevek. Potem pa uporabljamo ta blog prispevek tako, da zamenjamo samo tisti del, kjer so besedila in slike.

V nadaljevanju sledi postopek, kjer je predvideno, da ste že ustvarili (ali ga je za vas izdelal in oblikoval kdo drug) prvi blog prispevek, ki služi kot predloga za prispevke.

7. Uporaba predloge prispevka

V graditelju Divi kliknemo na ‘Load Layout’ (naloži predlogo) in izberemo možnost ‘Your Existing Pages’ (vaše obstoječe strani) in v levem meniju odkljukamo ‘Prispevki’ (posts) ter izberemo tisti prispevek, ki ga želimo uporabiti kot predlogo. Na spodnjem primeru obstaja le en prispevek, ki se imenuje ‘Blog prispevek (predloga)’. V vašem primeru se bodo ti prispevki seveda imenovali tako, kot ste jih vi poimenovali.

8. Predloga prispevka v graditelju

V naš graditelj se naloži izbran blog prispevek. Ker si lahko module blog prispevka izbiramo po želji, imate lahko vi drugačne, kot so prikazani tile na sliki. V mojem primeru pa blog prispevek vsebuje naslov (Post Title), besedilo (Text), slike (Image) in komentarje.

9. Objava blog prispevka

Končno bomo objavili naše besedilo in slike. Posamezne module lahko upravljamo tako, da kliknemo na tri vzporedne črtice prikazane na sliki. Najprej kliknemo na tri črtice pri prvem modulu z besedilom (Text).

10. Objava besedila

Vpišemo ali skopiramo besedilo v polje, tako kot bi to storili pri običajnem blog prispevku in ga tudi urejamo na enak način. Če želite, lahko med besedilo vstavite tudi sliko (gumb ‘Dodaj predstavnostne datoteke’). Ko končamo z urejanjem, kliknemo gumb ‘Save & Exit (Shrani in zapusti urejevalnik).

11. Objava slike z graditeljem

Če želimo objaviti sliko kot modul, ki ga ponuja tema Divi, v graditelju kliknemo na tri črtice (glej sliko v 9. točki). Sliko naložimo s klikom na gumb ‘Upload an image’ (naloži sliko). Sliko lahko objavimo tudi s pomočjo modula ‘Text’ (besedilo), vendar nimamo toliko funkcionalnih in oblikovnih možnosti, kot nam jih ponuja modul ‘Image’ (slika).

12. Dodatni moduli

Tema Divi vsebuje ogromno modulov, ki jih lahko dodamo s klikom na ‘Insert Module(s)’. Če ne potrebujete dodatnih modulov, nadaljujte s 14. korakom.

13. Dodajanje izbranega modula

Prebrskamo med možnimi moduli in izbranega dodamo tako, da nanj kliknemo.

14. Nastavitve in objava prispevka

Blog prispevku smo torej dodali vse vsebine in je pripravljen za objavo.

Poglejmo desno stran naše nadzorne plošče, kjer je potrebno urediti še nekaj nastavitev in na koncu objaviti prispevek.

Spodnji sliki prikazujeta pravilne nastavitve, pri čemer je leva slika (oz. zgornja, če gledate na telefonu) prikaz nastavitev prej, desna slika (oz. spodnja, če gledate na telefonu) prikaz nastavitev potem, ko smo jih nastavili.

Če nimate nameščene Divi teme, nimate možnosti spreminjanja nastavitev na vrhu (Divi Page Settings), vseeno pa morate urediti ostale nastavitve.

Samo za tiste z Divi temo. ‘Page Layout‘ nastavimo na ‘Fullwidth’. S tem nastavimo, da prispevek uporablja našo predlogo v celotni širini. Če po objavi prispevka opazite, da je na desni strani stolpec z raznimi elementi (in tega niste želeli) ste pozabili spremeniti to nastavitev.

Samo za tiste z Divi temo. ‘Post Title’ nastavimo na ‘Hide’. S tem skrijemo naslov, ki ga avtomatsko prikazuje WordPress, saj ga že prikazujemo s pomočjo modula. Če se vam po objavi prispevka prikazujeta dva naslova blog prispevka, ste pozabili spremeniti to nastavitev.

Spodaj še označimo v katero kategorijo spada prispevek ter naložimo prikazno sliko prispevka.

Ko smo nastavitve spremenili in želimo objaviti blog prispevek, kliknemo na gumb Objavi (na sliki je obkrožen).

Prej

Potem

15. Urejanje prispevka po objavi

Ko je enkrat naš prispevek objavljen, ga lahko še vedno spreminjamo. Če karkoli urejamo, moramo na koncu klikniti na gumb ‘Posodobi‘, sicer spremembe ne bodo javno vidne.

Če želimo videti spremembe, vendar jih nočemo še javno objaviti, kliknemo na gumb ‘Predogled sprememb‘. V tem primeru torej vidimo spremembe, ampak ne bodo javno vidne, dokler ne kliknemo na gumb ‘Posodobi’.

Prispevku lahko urejamo tudi stanje (objavljeno, pregled v obdelavi, osnutek), vidljivost (javno, zaščiteno z geslom, zasebno), pregledamo samodejno shranjene revizije našega prispevka in ga po potrebi povrnemo na novejšo različico, spremenimo datum in uro objave prispevka.

Opazite lahko tudi dva logotipa (Readability, SEO), ki sta del vtičnika Yoast SEO in ju omenjam v naslednji točki. V kolikor nimate teh dveh simbolov, ni z vašo WordPress stranjo nič narobe, to pomeni le, da ne uporabljate tega vtičnika.

Čisto na dnu pa lahko prispevek premaknemo v smeti. Prispevka s tem ne izbrišemo dokončno, ampak se nahaja v mapi ‘smeti’ in ga lahko obnovimo ali pa nepreklicno izbrišemo. Prispevek, ki ga nepreklicno izbrišemo še iz mape smeti, je dokončno izbrisan in ga ni možno več obnoviti.

16. (Opcija) SEO blog prispevka

Če blog uporabljate tudi z namenom izboljšave pozicij vaše spletne strani na Googlu, vam priporočam, da si namestite brezplačen vtičnik Yoast SEO. Okence z vsemi SEO nastavitvami in navodili ter priporočili se bo pojavilo pod vsakim blog prispevkom.

17. (Opcija) Izpolnite izvleček

Še nekoliko nižje pod prispevkom se nahaja polje za izvleček, kjer lahko vpišete kratek povzetek vašega blog prispevka. Tema Divi (podobno naredijo tudi druge teme) bo uporabila izvleček in prikazno sliko za krajši prikaz blog prispevka. V kolikor ne določite izvlečka, bo tema Divi samodejno prikazala prvi del prispevka.

18. Urejanje v ospredju

Naslednje točke so primerne le še za uporabnike teme Divi.

Do sedaj smo vse urejali v ozadju naše WordPress spletne strani. Vendar gradnik teme Divi zmore tudi direktno urejanje blog prispevka (in vseh ostalih strani ter podstrani) v ospredju.

V naslednjih korakih poglejte, kako enostavno in pregledno je tovrstno urejanje zapisov in člankov v ospredju spletne strani.

Pričnemo tako, da na vrhu nadzorne plošče kliknemo na ‘Prikaži prispevek’.

19. Omogočite graditelj

Prikaže se nam naš blog prispevek. Design (oblika) samega prispevka je odvisna od designa, ki ste ga ustvarili in je lahko drastično drugačen od tega prikazanega na sliki.

Tema Divi omogoča, da z graditeljem spremenite vse oblikovne elemente designa tudi v ospredju spletne strani, vendar bi se v tem zapisu posvetil le možnosti urejanja besedila.

Je pa delovanje Divi graditelja povsem enako tako v ospredju kot v ozadju, s to razliko, da lahko v ospredju vidimo vse spremembe takoj v živo. To poenostavi in pohitri nekatera uredniška dela pri objavljanju blog prispevka. Prav tako pa je urejanje bolj prijetno, saj vidimo našo dejansko stran in ne urejevalnika v ozadju.

Če želimo začeti urejati blog prispevek z Divi graditeljem, v zgornji menijski vrstici (ki se pojavi, ko smo prijavljeni v našo WordPress spletno stran) kliknemo na ‘Omogoči vizualni graditelj’ (Enable Divi Builder).

20. Vse možnosti urejanja

Čim omogočite Divi graditelj, se pojavijo vse možnosti urejanja blog prispevka. V kolikor ne oblikujete designa spletne strani, se posvetite le urejanju besedil in fotografij.

Desno spodaj se nahaja gumb ‘Shrani’ (Save), ki ga uporabite, čim želite shraniti vaše delo. Sicer pa tudi tema Divi avtomatsko shranjuje vse vaše spremembe.

21. Urejanje besedila

Na spodnji sliki je nekoliko bližje prikazan primer, kako preprosto je urediti besedilo. Z miško označimo besedilo, ki ga želimo odebeliti in takoj se pojavi vrstica z možnostmi, kjer izberemo ‘B’, kar pomeni odebeljeno pisavo.

22. Shranjevanje

Ko naredimo vse spremembe, kliknemo na gumb ‘Shrani’ (Save), ki se nahaja desno spodaj. Zatem pa kliknemo ‘Zapusti vizualni graditelj’ v zgornji menijski vrstici naše WordPress strani.

23. Kaj pa, če ne shranimo

V kolikor želimo zapustiti vizualni graditelj preden smo shranili in s tem objavili vse spremembe, ki smo jih naredili, nas tema Divi na to opozori. Zato kliknemo ‘Save & Exit’ (Shrani in zapusti), če želimo shraniti in objaviti narejene spremembe. Če pa sprememb ne želimo shraniti in objaviti, pa izberemo levi gumb ‘Discard & Exit’ (Zavrzi in zapusti).

Veselo objavljanje prispevkov

Zdaj imate vse informacije za hitro in uspešno objavljanje blog prispevkov po navadni poti (samo z WordPressom) in s temo Divi.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*