5. novembra 2021
Izdelava spletnih strani

Kje najti brezplačne fotografije?

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

Brezplačne fotografije pridejo prav vsakemu ustvarjalcu vsebin. Slike so potrebne pri izdelavi spletne strani, pisanju bloga, objavah na socialnih omrežjih, e-mail marketingu, oglaševanju in še marsikje. Vendar marsikdaj nimamo na razpolagi lastnih fotografij, ki bi jih lahko takoj uporabili.

Takrat lahko na nekaj spletnih straneh najdemo kvalitetne fotografije, ki so popolnoma brezplačne in jih lahko uporabljamo v različne namene.

7 najboljših spletnih strani z brezplačnimi fotografijami

V nadaljevanju vam predstavljam moj izbor sedmih najboljših spletnih mest, kjer lahko najdete brezplačne fotografije. Razvrstil sem jih glede na pogostost uporabe in sicer od tiste spletne strani z zastonj slikami, ki jo največ uporabljam, do tiste, ki jo najmanj.

Vseh sedem spletnih mest pa je založenih z vrhunskimi fotografijami in lahko priporočim vse. Najbolje, da sami preverite vse spletne strani z brezplačnimi fotografijami in najdete tisto, ki vam najbolje ustreza.

1. Pexels

Moja prva izbira, ko iščem brezplačne fotografije, je Pexels. Imajo na stotisoče zelo kvalitetnih fotografij, odličen iskalnik, ki omogoča tudi iskanje po barvi, orientaciji slike (vodoravno, navpično, kvadratno) in velikosti. Ob prenosu slike pa lahko izberemo, kako veliko sliko želimo prenesti. Poleg fotografij ponujajo tudi povsem brezplačne videe.

2. Unsplash

Preko 2 milijona brezplačnih fotografij najdemo na spletni strani Unsplash. Fotografije je prispevalo več kot 200 tisoč fotografov iz celotnega sveta. Po spletni strani lahko iščemo fotografije, jih pregledujemo v zbirkah slik ter jih prenesemo v različnih velikostih.

3. Picjumbo

Picjumbo je ustanovil Viktor Hanacek leta 2013 in od takrat pridno objavlja brezplačne fotografije z različnih področij. Slikovnega gradiva je nekoliko manj kot pri Pexels in Unsplash, vendar se z leti postopno veča in je zelo dobre kvalitete. Kot zanimivost naj omenim, da se lahko naročite na prejemanje vseh novih fotografij na vaš e-mail.

4. Pixabay

Pixabay ponuja zbirko več kot 2,4 milijona slik, ilustracij, vektorskih grafik, videov, glasbenih posnetkov in glasbenih efektov – vse popolnoma brezplačno. Zagotovo ena največjih in tudi najbolj znanih spletnih strani z brezplačno stock fotografijo. Iskanje slik poteka prek iskalnika, lahko pa pogledate tudi uredniški izbor najboljših slik.

5. StockSnap

Če še niste našli primerne slike, preverite StockSnap, ki ponuja obširno zbirko najrazličnejših brezplačnih fotografij. Slike lahko iščete prek iskalnika ali pa prek kategorij. Posebnost te strani je, da lahko sliko tudi nekoliko uredite (dodate besedilo, filtre, porezavo …), preden si jo prenesete.

6. Kaboompics

Če želite poleg čudovite in zastonj slike prejeti še čudovito barvno paleto iz iste slike, potem je Kaboompics nalašč za vas. Z iskalnikom na strani lahko iščemo po vertikalnih ali horizontalnih fotografijah ter po barvah. Nabor slik je mogoče malce manjši, so pa te vrhunske kvalitete. 

7. Reshot

Reshot ima na voljo brezplačne fotografije, še bolj pa navduši izbira ilustracij in ikon ter dejstvo, da si poleg PNG lahko prenesete tudi format SVG in urejate ilustracije tako kot želite v vašem vektorskem programu za grafično oblikovanje.

Avtorske pravice in licence za uporabo brezplačnih fotografij

Vse fotografije na spletnih straneh z brezplačnimi slikami, ki sem jih naštel zgoraj, imajo licenco Creative Commons Zero (CC0).

To pomeni, da jih lahko povsem brezplačno uporabljate tako kot želite.

Slike lahko uporabljate tudi v komercialne namene, ni vam potrebno navesti avtorja fotografije, prav tako pa lahko tudi spreminjate in modificirate slike. Ker se lahko s časom licenčni pogoji tudi spremenijo, pred samo uporabo ponovno preverite licenčne pogoje na posameznem spletnem mestu. 

Slabost brezplačnih fotografij

Spletne strani z brezplačnimi fotografijami so odlična izbira, ko potrebujete fotografijo hitro in zastonj. Brezplačne fotografije so torej zelo dostopne vsem. In kaj hitro se zgodi, da veliko spletnih strani uporablja iste fotografije, kot ste jih uporabili vi. In to je glavna slabost brezplačnih fotografij.

Če želite biti unikatni in na ta način izstopati od drugih, potem potrebujete lastne fotografije, ki ste jih fotografirali sami ali pa ste za to najeli profesionalnega fotografa.

Zaključek

Če potrebujete kvalitetno fotografijo in če jo potrebujete zdaj, poleg vsega pa želite, da je še brezplačna, potem poglejte na katero od zgornjih spletnih strani z brezplačnimi fotografijami in zagotovo boste našli nekaj zase. 

V obilici vseh brezplačnih slik lahko hitro pozabimo, koliko dela je vloženega v vsako posamezno fotografijo in hitro razvrednotimo delo fotografov. Zato bi se v zaključku te objave zahvalil vsem fotografom, ki se potrudijo in vložijo čas, energijo in znanje, da ustvarjajo čudovite fotografije in da jih delijo z nami povsem brezplačno.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*