14. januarja 2022
Izdelava spletnih strani

Koliko stane izdelava spletne strani (v letu 2022)

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

V tem poglobljenem blog zapisu bomo preverili koliko stane izdelava spletne strani pri različnih ponudnikih v Sloveniji. Ceno izdelave spletne strani bomo razčlenili glede na obseg, dizajn in funkcionalnosti. S tem znanjem boste lažje pregledali različne ponudbe in izbrali najbolj racionalno rešitev.

Prav tako pa se bomo dotaknili cen produktov in storitev, ki so tesno povezane z izdelavo internetnih strani: domena, gostovanje, SSL certifikat, pisanje besedil za spletno stran, fotografije, SEO optimizacija in vzdrževanje spletnega mesta. Na koncu tega članka pa si lahko preberete tudi o načinu, kako si lahko sami izdelate brezplačno spletno stran.

Kakšne so cene za izdelavo spletnih strani

Izdelava spletne strani pri ponudnikih v Sloveniji stane okvirno od 300 € do 3.000 €. Ta cenovni razpon je velik, ker so velike tudi razlike med izdelavo različnih spletnih strani. Cene so odvisne od obsežnosti spletne strani, oblikovanja oz. dizajna, zahtevnosti izvedbe posameznih funkcionalnosti in dodatnih storitev, ki so povezane z izdelavo spletnega mesta. 

Prav tako lahko spletne strani, ki jih izdelujejo večje agencije stanejo precej več, kot če vam podobno spletno stran izdela manjša agencija, freelancer ali samostojni podjetnik.

V nadaljevanju si poglejmo malce bolj natančno razčlenitev cene izdelave spletnih strani glede na različne dejavnike, ki so pomembni pri izdelavi.

Koliko stane izdelava spletne strani glede na obseg

Eden od pomembnejših faktorjev za določanje cene izdelave spletne strani je obseg spletne strani.

Koliko vsebine spletna stran vsebuje? Koliko fotografij in videov, koliko besedila in na koliko podstraneh je ta vsebina postavljena? 

Najbolj enostavna spletna stran, ki je samo na 1 podstrani in ima zelo malo vsebine (poimenovana tudi spletna vizitka), stane že med 200 € in 600 €. 

Obstajajo tudi spletne strani, ki so sicer na 1 podstrani, vendar vsebujejo toliko vsebine, kot bi jo vsebovala običajna internetna stran s 5 podstranmi ali celo več. Tovrstne spletne strani stanejo okvirno med 500 € in 1.500 €.

Spletne strani, ki vsebujejo do 5 podstrani stanejo okvirno med 500 € in 1.200 €. 

Spletne strani, ki vsebujejo do 10 podstrani stanejo okvirno med 1.000 € in 1.600 €. 

Spletne strani, ki vsebujejo do 20 podstrani stanejo okvirno med 1.800 € in 2.600 €. 

Spletne strani, ki vsebujejo do 40 podstrani stanejo okvirno med 2.700 € in 4.000 €. 

Marsikateri ponudnik v Sloveniji ne izdeluje spletnih strani, ki so manjše od 10 podstrani ali pa za manjše spletne strani računa enako kot za spletno mesto z desetimi podstranmi.

Koliko stane izdelava spletne strani glede na dizajn

Spletno stran je možno izdelati z vnaprej oblikovano predlogo ali temo, ki je lahko brezplačna ali pa stane nekje med 40 € do 150 €. 

Tovrstne predloge niso unikatne in jo lahko uporablja več spletnih strani. To pomeni, da lahko vaša spletna stran izgleda povsem enako kot neka druga spletna stran. 

Naloga izdelovalca spletne strani je, da izbrano temo oz. predlogo napolni z vašo vsebino ter pravilno nastavi potrebne nastavitve in te storitve znašajo med 100 € in 500 €, lahko pa tudi več (odvisno tudi od obsežnosti spletne strani ter funkcionalnosti po meri). 

Ob tem izdelovalec internetne strani nima skoraj nobene oblikovalske svobode, da vam pripravi spremembe pri dizajnu spletne strani.

Če želite unikatno spletno stran, pa je zanjo potrebno oblikovati unikaten dizajn. 

V tem primeru dizajner spletne strani oblikuje vse vizualne elemente spletne strani, prav tako pa poskrbi za uporabniško izkušnjo. 

Razvijalec spletišča pa potem izdela spletno stran glede na dizajn, ki ga je pripravil oblikovalec. 

Cene za izdelavo unikatnih spletnih strani se zaradi zahtevnosti in prilagodljivosti za posamezno spletno mesto višje od cen z že pripravljeno predlogo in se gibljejo nekje med 1.000 € in 5.000 €, lahko pa stanejo tudi občutno več (odvisno tudi od obsežnosti spletne strani ter funkcionalnosti po meri).

Koliko stane izdelava spletne strani glede na funkcionalnosti

Spletne strani, kjer je potrebno implementirati določene funkcionalnosti stanejo več od tistih, kjer te lastnosti niso potrebne. 

Ogromna razlika v ceni izdelave je, če potrebujete enostavno spletno stran, ki vsebuje samo besedila, slike in kontaktne podatke ali pa če potrebujete tudi kontaktne obrazce, zemljevid, povezavo s družbenimi omrežji, obrazec za naročanje na e-novice, beleženje spletnih statistik, pisanje bloga, večjezičnost ali pa celo spletno trgovino. 

Nekatere funkcionalnosti so dokaj enostavno izvedljive in temu so tudi cene primerne. Kontaktni obrazec ali pa gumbe za socialna omrežja je možno izpeljati že za nekaj 10 €. 

V primeru, da želite spletni strani dodati spletno trgovino pa je potrebno kar precej dodatnega dela, kar lahko pomeni več 1.000 € ali v nekaterih primerih celo več 10.000 €.

Izdelava spletne trgovine ima specifične zahteve in funkcionalnosti in čeprav jo je v nekaterih primerih mogoče dodati k obstoječi spletni strani, jo je bolje izdelati samostojno. Torej, da že pred izdelavo veste, da izdelujete spletno trgovino in ne spletne strani. 

Ker se v tem članku osredotočam na ceno izdelave spletnih strani, ne bom omenjal cen in posebnosti pri izdelavi spletnih trgovin. Je pa precej zadev med spletnimi stranmi in trgovinami povezanih in so zato tudi cenovno primerljive.

Pri funkcionalnostih je potrebno še omeniti, da te cene veljajo za rešitve, ki so že tehnično pripravljene in jih je potrebno le prilagoditi in nastaviti za posamezno spletno stran ali za posameznega uporabnika. V kolikor je potrebno programiranje funkcionalnosti po meri, so cene višje in lahko znašajo več 1.000 € za posamezno rešitev po meri. 

Koliko stane gostovanje spletne strani

Če želite, da je vaša spletna stran neprestano dostopna na spletu, morate vse datoteke spletne strani namestiti na strežnik, ki je ves čas povezan s spletom in prikazuje vašo internetno stran. Ponudniki gostovanja vam nudijo prostor na njihovih strežnikih, kjer lahko gostuje vaša spletna stran in vaša elektronska pošta. 

Gostovanje spletne strani stane od okvirno 40 € do 120 € na leto. Cena je odvisna od zakupljenega prostora, zmogljivosti strežnikov ter nekaterih drugih dejavnikov. V tem primeru si vaša spletna stran deli prostor na strežniku z ostalimi spletnimi stranmi. 

Za večino spletnih mest bo tovrstno gostovanje povsem zadovoljivo, za zahtevnejše pa se priporoča VPS gostovanje, kjer imate celotno zmogljivost strežnika zase, vseeno pa je to bolj ugodna rešitev, kot da bi sami kupili in vzdrževali lasten strežnik. Cene VPS gostovanja se gibljejo približno od 200 € do 1.000 € na leto, lahko pa tudi več (odvisno od prostora ipd.).

Koliko stane registracija domene

Domena je spletni naslov vaše spletne strani in vaše elektronske pošte. Registracija domene .SI, .COM, .EU znaša okoli 20 € na leto, v kolikor želite pa registrirati domeno z bolj nevsakdanjo domensko končnico pa lahko stane domena tudi več. 

Domeno je potrebno registrirati za obdobje enega leta ali več ter jo pred potekom obdobja podaljševati. V kolikor je ne podaljšate, bo vaša spletna stran (in e-pošta) postala nedostopna, vašo domeno pa bo lahko registriral kdo drug.

Nekateri registrarji domen ponujajo velike popuste za registracijo domene, vendar pri podaljšanju računajo nekoliko več od ostalih ponudnikov. Zato bodite pred registracijo pozorni tudi na ceno, ki jo boste plačevali v prihodnje.

Koliko stane vzdrževanje spletne strani

Z vzdrževanjem spletne strani si zagotovite, da je vaša spletna stran vedno brezhibna, varna in ažurna. Vzdrževanje spletne strani stane okvirno med 15 € in 90 € na mesec in je odvisna od količine in zahtevnosti mesečnih posodobitev ter morebitnih mesečnih posodobitev vaših vsebin na spletni strani. 

Cena je lahko še višja, če ponudnik v vzdrževanje spletne strani vključi še druge storitve, ki jih za vas opravlja na mesečni ravni (npr. pisanje blog zapisov, pisanje SEO člankov …).

Neposodobljena spletna stran je lahka tarča nepridipravov, ki v takšno spletno stran z lahkoto vdrejo, jo poškodujejo, spremenijo ali se z njo okoristijo. Zato večina profesionalnih ponudnikov spletno stran izdela le ob pogoju, da jo potem tudi redno vzdržujejo. 

Storitve vzdrževanja lahko vključujejo mesečne posodobitve jedra spletne strani in vseh vtičnikov, razne licence za premium vtičnike in teme, varnostne kopije spletne strani, posodobitve vsebin na spletni strani, dodajanje funkcionalnosti, dodajanje blog zapisov, spreminjanje obstoječih besedil in fotografij ter pomoč in asistenco pri pojavu napak ali pri uporabi spletne strani.

Vzdrževanje spletne strani lahko že vključuje tudi registracijo in podaljševanje domene, gostovanje spletne strani in kreiranje e-poštnih predalov ter tako olajša upravljanje s spletno stranjo za stranko, saj so vse storitve združene na enem mestu.

Koliko stane SSL certifikat

SSL certifikati stanejo različno. Osnovni certifikat, ki je primeren za navadne spletne strani in preveri lastništvo domene se imenuje Let’s Encrypt in je povsem brezplačen. 

Potem so na voljo razni domenski SSL certifikati, ki stanejo od 30 € do 200 € na leto in so ustrezni tudi za spletne trgovine. 

Za še večjo varnost pa poskrbijo poslovni in razširjeni SSL certifikati, kjer je potrebno ročno preverjanje podjetja, ki je lastnik domene in ti certifikati stanejo med 70 € in 400 € na leto, lahko pa tudi več. 

Zakaj je sploh SSL certifikat pomemben? 

Certifikat poskrbi za varen postopek prenosa podatkov med vašo spletno stranjo in vašimi obiskovalci. SSL certifikat potrebujejo vsa spletna mesta, kjer prehaja do prenosa osebnih podatkov, gesel, bančnih informacij in ostalih občutljivih podatkov.

Ker je SSL certifikat pomemben dejavnik tudi pri optimizaciji spletne strani za iskalnik Google, ga potrebuje praktično vsaka spletna stran, ki se želi uvrščati višje med iskanimi rezultati.

Koliko stane pisanje besedil za spletno stran

Pisanje besedil za spletno stran (copywriting) stane med 10 € in 55 € na avtorsko stran (1 avtorska stran ima 250 besed, 1.800 znakov s presledki ali 1.500 znakov brez presledkov). Cena je odvisna od zahtevnosti besedil – ali gre za prodajno besedilo, marketinško besedilo, SEO optimizirano besedilo, splošne opise izdelkov in storitev ali kakšno drugo besedilo. 

Dobro napisana besedila pritegnejo in obdržijo obiskovalce spletne strani, slaba besedila pa jih odvrnejo in ne uspejo prodati izdelkov ali storitev, ki so predstavljena na spletnem mestu. Besedila na spletni strani so eden izmed najpomembnejših faktorjev za uspešnost spletne strani. 

Če vam pisanje besedil ne leži, je bolje, da najamete pisca besedil za spletno stran, kot da imate slabo napisana besedila, s katerimi ne morete pridobiti kupcev. Tudi če imate najboljši izdelek na svetu, vam ga s slabo napisanimi besedili ne bo uspelo prodati.

Koliko stanejo fotografije za spletno stran

Kvalitetne fotografije so zelo pomembne za privlačnost spletne strani. Najboljše fotografije bo za vas posnel profesionalni fotograf, cene fotografiranja pa stanejo približno med 5 € in 20 € na fotografijo.

Glavna prednost so kvalitetne fotografije vaših izdelkov, storitev, zaposlenih in vašega podjetja, slabost pa nekoliko višja cena od stock fotografij.

Druga možnost je, da kupite fotografije na spletu od ponudnikov stock fotografij kot so Shutterstock, iStock, Deposit Photos in ostali. Cena je najbolj odvisna od količine fotografij, ki jih kupite (večja količina je cenejša na kos) in stane med 0,20 € in 15 € na fotografijo. 

Glavna prednost je visoka kvaliteta fotografij in nizka cena, glavna slabost pa dejstvo, da lahko isto fotografijo uporabi še kdo drug ter da niste na teh slikah vi, vaši izdelki ali pa vaši zaposleni.

Tretja možnost pa so brezplačne stock fotografije, ki jih najdemo na različnih spletnih straneh, na primer: Pexels, Unsplash, Pixabay in druge. 

O tem sem podrobno pisal že v enem prejšnjih člankov in si ga lahko pogledate tukaj: Kje najti brezplačne fotografije?  

Prednost teh fotografij je seveda, da so popolnoma brezplačne tudi za komercialno uporabo. Glavna slabost pa je, da se iste fotografije pojavljajo tudi na drugih spletnih straneh in da nekatere fotografije niso tako kvalitetne kot plačljive stock fotografije, prav tako ni na fotografijah vaših izdelkov ali storitev.

Koliko stane SEO optimizacija spletne strani

S SEO optimizacijo izboljšamo uvrstitev spletne strani na iskalnikih kot je Google, tako da se spletna stran na različne ključne besede uvršča čim višje med iskalnimi zadetki (idealno na prvo stran). 

SEO optimizacija stane okvirno med 200 € in 900 € na mesec in ponavadi vključuje naslednje storitve: analizo spletne strani, onsite SEO optimizacijo (izboljšave na sami spletni strani), offsite SEO optimizacijo (gradnja povratnih povezav), SEO svetovanje in pisanje SEO vsebin in člankov.

Da se vidijo rezultati, je potrebno SEO optimizacijo opravljati daljše obdobje (najmanj pol leta). V primeru, da na vaše ključne besede rangira veliko konkurentov, je SEO optimizacija še težja in dolgotrajnejša. In ko dosežete dobre pozicije na Googlu ali drugih iskalnih, je potrebno z SEO optimizacijo vztrajati še naprej, sicer lahko osvojene pozicije tudi izgubite (ker vas lahko prehiti konkurenca).

Je možna brezplačna izdelava spletne strani?

Spletno stran si lahko sami brezplačno izdelate s pomočjo ponudnikov kot so Weebly, Wix, Squarespace in še nekaj podobnih spletnih gradnikov. 

Spletno mesto si lahko sicer ustvarite brezplačno, boste pa morali vložiti nekaj časa in energije, da naredite nekaj kolikor toliko spodobnega. 

V vsakem primeru pa takšna spletna stran ne bo delovala profesionalno, imeli boste težave s prevodom določenih delov spletnih strani v slovenski jezik, na spletni strani se vam bodo predvajali oglasi in nimate nadzora nad datotekami spletne strani. 

Če boste pa želeli uporabljati lastno domeno, odstraniti oglase ali uporabljati kakšne naprednejše funkcije pa boste morali plačevati na mesečni ravni. 

Poleg samega mesečnega zneska upoštevajte tudi ure, ki jih porabite za učenje, upravljanje in spreminjanje spletne strani in hitro lahko ugotovite, da je brezplačna izdelava praktično dražja od spletne strani, ki vam jo izdela strokovnjak oz. podjetje, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani.

Drugi način na katerega si lahko brezplačno izdelate spletno stran pa je, da uporabite odprtokodne sisteme za izdelavo spletnih strani kot je na primer WordPress. Registrirate svojo domeno, gostovanje, namestite WordPress, temo, ter vtičnike za varnost, SEO in ostale zadeve, ki jih želite. 

Zdi se enostavno. Vendar, če se nikoli s tem niste ukvarjali, boste potrebovali kar precej časa, da se naučite vsega potrebnega znanja, da izdelate spletno stran. Če boste uporabljali brezplačne teme, boste lahko hitro ugotovili, da vam ne zadostujejo. 

Čeprav je WordPress brezplačen, boste lahko za temo in kakšen poseben vtičnik plačali nekaj denarja. Če imate precej časa za učenje, dobro poznate najboljše prakse pri dizajnu spletne strani in imate nekaj denarja za registracijo domene in zakup gostovanja, potem vam lahko z WordPressom uspe izdelati precej dobro spletno stran. In ko z leti pridobivate nova znanja, lahko vašo spletno stran še dodelate. 

V kolikor pa nimate viška časa in se želite fokusirati na lasten posel, potem pa za izdelavo raje najemite profesionalno podjetje, ki bo izdelalo bolj kvalitetno spletno stran kot bi jo izdelali sami in to v doglednem času.

Zaključek

Če se ravno odločate za izdelavo spletne strani in ne poznate podrobnosti in cen s področja izdelave spletnih strani, upam, da ste prejeli dovolj informacij za sprejem odločitve. 

Poleg same izdelave spletnega mesta so pomembne tudi povezane storitve, kot so pisanje besedil, domena, gostovanje ter ostale storitve in upam, da ste dobili dober pregled nad vsemi zadevami, ki so potrebne za izdelavo kvalitetnega spletnega mesta in koliko te storitve stanejo.

Na izdelavo spletne strani glejte kot na investicijo. Če potrebujete spletno stran zato, da pridobite kupce, se vam bo investicija povrnila. Zato se vam splača investirati v dobro napisana besedila, privlačne fotografije ter estetsko, uporabno in pregledno spletno stran. 

Najdražja bo tista spletna stran, ki vam ne bo koristila in ne bo izpolnjevala ciljev, zaradi katerih jo sploh potrebujete. Spletna stran je orodje, ki vam pomaga pridobiti nove kupce prek spleta. Zato naj bo poleg cene pomemben faktor pri vaši odločitvi tudi kvaliteta izvajalca in njegova sposobnost, da vam s spletno stranjo pomaga uresničiti vaše poslovne cilje.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*