18. julija 2023
Izdelava spletnih strani

Kaj je URL naslov?

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar
Kaj je URL naslov: primer URL naslova

Tudi če niste še slišali za URL naslov, ste nanj med brskanjem po spletu neštetokrat naleteli. URL (kratica za Uniform Resource Locator) je edinstvena oznaka za vsako spletno stran, sliko, video ali drugo vsebino na internetu. URL naslov je sestavljen iz več delov, ki nam povedo, kje in kako najti želeno vsebino.

Primer URL naslova

Kaj je URL naslov: primer URL naslova

1. del URL naslova: Shema

Prvi del URL naslova je shema, ki nam pove, kateri protokol se uporablja za komunikacijo med našim brskalnikom in strežnikom, kjer je shranjena vsebina. Najpogostejša shema je http, obstajajo pa tudi druge sheme, kot so https, ftp, mailto in druge.

V našem primeru je shema https://

2. del URL naslova: Domena

Drugi del URL naslova je domena. Domene so lahko registrirane pri različnih ponudnikih in imajo različne končnice, kot so .com, .si, .org in druge. Domene lahko vsebujejo tudi poddomene, ki so dodatna imena za ločevanje različnih področij ali storitev na istem strežniku.

V našem primeru je domena hrabar.si.

V kolikor bi imeli v našem primeru zapisano tudi poddomeno, bi bila zapisana pred domeno (npr. primer.hrabar.si).

3. del URL naslova: Pot

Tretji del URL naslova je pot, ki nam pove, kje na spletni strani se nahaja vsebina. Pot je sestavljena iz več segmentov, ki so ločeni z znakom /. Vsak segment lahko predstavlja mapo ali datoteko na strežniku. Pot se lahko konča z imenom datoteke ali brez njega.

V našem primeru je pot /kaj-je-url-naslov/.

4. del URL naslova: Poizvedba

Četrti del URL naslova je poizvedba, ki nam omogoča, da pošljemo dodatne parametre ali informacije strežniku. Poizvedba se začne z znakom ?, ki mu sledijo informacije v poizvedben nizu, več parametrov pa je ločeno z znakom &. Poizvedba lahko vpliva na to, kaj nam strežnik vrne kot odgovor.

V našem primeru nimamo poizvedbe. Lahko pa bi zapis poizvedbe izgledal takole: https://hrabar.si/mojprimer?nalogaID=abc123&osebaID=xyz123

5. del URL naslova: Sidro

Peti del URL naslova je sidro, ki nam omogoča, da skočimo na določen del vsebine na spletni strani. Sidro se začne z znakom # in je sestavljeno iz identifikatorja elementa na strani. Sidro ne vpliva na to, kaj nam strežnik pošlje kot odgovor, ampak le na to, kaj nam brskalnik prikaže kot rezultat.

V našem primeru nimamo sidra. Lahko pa bi URL zapis, če bi imel sidro izgledal tako: https://hrabar.si/kaj-je-url-naslov#shema

 

Zdaj veste nekoliko bolj podrobno, kaj je URL naslov in kako je sestavljen. Mogoče vam bo ta informacija koristila pri brskanju po spletu in različnih spletnih straneh.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*