16. junija 2015
Izdelava spletnih strani

Kaj je odzivna spletna stran in zakaj je tako pomembna

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

Še pred nekaj leti ni nihče govoril o odzivnih spletnih straneh. Za to ni bilo nobene potrebe. Spletne strani smo gledali samo prek monitorjev prenosnih ali osebnih računalnikov.

S prihodom prvih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov pa smo pričeli brskati po spletnih straneh tudi s temi napravami. Vendar je brskanje oteženo zaradi manjših dimenzij zaslonov.

Z odzivnim dizajnom spletne strani ima vsak obiskovalec spletne strani najboljšo možno uporabniško izkušnjo in to ne glede na to, s katero napravo brska po spletni strani. Odzivno spletno stran lahko brez težav gledamo na pametnem telefonu, tablici, na prenosnem ali na osebnem računalniku.

Zakaj je odziven dizajn tako pomemben

Ste že poskušali z vašim pametnim telefonom brskati po navadni spletni strani?

Povečujemo besedilo na spletni strani, pa spet zmanjšujemo, pa se premikamo v desno, pa čakamo, da se naloži slika. Pa skušamo klikniti na povezavo, pa nikakor ne gre. Muke. Nič čudnega, da obiskovalci takoj zapustijo spletne strani, ki niso prilagojene njihovim pametnim telefonom.

Ampak, kaj zato, če zgubimo nekaj obiskovalcev, kajne? Če tako razmišljate, si verjetno mislite, da je število obiskovalcev, ki bodo vašo spletno stran obiskali prek pametnega telefona izredno majhno. Vendar ne, ni jih tako malo. V ZDA je letos število obiskovalcev spletnih strani, ki so dostopali prek pametnega telefona prvič preseglo število tistih, ki so prišli na spletne strani prek osebnih in prenosnih računalnikov. To je že več kot polovica vseh obiskovalcev spletnih strani. Podatkov za Slovenijo žal nimam, vendar se kaže podoben trend tudi pri nas. Prav tako tudi število uporabnikov pametnih telefonov raste. Bodo čez nekaj let vsi obiskovali spletne strani le še prek pametnih telefonov? Mogoče.

Če vas ni to prepričalo v pomembnost odzivnega dizajna spletne strani, vas bo mogoče naslednji podatek. Od letošnjega (2015) aprila je postal odziven dizajn spletne strani eden od faktorjev pri uvrščanju vaše spletne strani na iskalniku GoogleČe je vaša spletna stran prijazna za pametne telefone, se bo uvrščala višje. Sicer pa vas bo Google uvrstil nižje. Naj pa vas to pretirano ne skrbi, saj obstaja še kar nekaj drugih (pomembnejših) faktorjev, ki vplivajo na uvrščanje vaše spletne strani na iskalnih.

Preverite ali vaša spletna stran potrebuje odziven dizajn

V kolikor za beleženje obiska vaše spletne strani uporabljate Google Analytics, lahko hitro preverite, koliko je odziven dizajn pomemben za vašo spletno stran.

Na levi strani poglejte: Ciljna skupina > Mobilne naprave > Pregled

Večji kot je odstotek ljudi, ki obiskujejo vašo spletno stran prek tabličnega računalnika (tablet) in pametnega telefona (mobile), bolj pomembno je, da je vaša spletna stran odzivna.

Koristen podatek je tudi Stopnja obiskov ene strani. Če je stopnja obiskov ene strani prek tablic (tablet) ali telefona (mobile) drastično višja od namiznega računalnika (desktop), je za to najverjetneje odgovorna spletna stran brez odzivnega dizajna.

Seveda pa so pomembni tudi drugi podatki in lahko hitro ugotovite, da je nekaj potrebno storiti, če so podatki med različnimi napravami zelo različni.

Kako spletna stran izgleda na različnih napravah

Ni vam potrebno kupiti tablice ali pametnega telefona, če želite videti, kako vaša spletna stran izgleda na določeni napravi. Pomagate si lahko z dvema odličnima orodjema:

V obeh primerih vnesite naslov vaše spletne strani in pritisnite ‘Go’ ter si oglejte vašo spletno stran na različnih napravah.

Nimam odzivne spletne strani. Kaj sedaj?

Če ste ugotovili, da nimate odzivne spletne strani, so vam na voljo tri možnosti:

  • Lahko spremenite obstoječ dizajn.

Se vam izplača spreminjati star dizajn in graditi na starih temeljih?

  • Uporabite poseben dizajn samo za mobilne telefone. 

Tako bo vaša spletna stran drugačna na telefonu kot na računalniku. Bodo vaši obiskovalci zmedeni?

  • Se odločite za nov dizajn spletne strani. 

Na prvi pogled najdražja možnost, ki pa se lahko izkaže za najcenejšo. In najbolj funkcionalno.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*