28. oktobra 2021
Izdelava spletnih strani

Hitrost spletne strani: vodič za začetnike

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

Preberite vodič o hitrosti spletne strani za začetnike in izboljšajte hitrost nalaganja vašega spletnega mesta.

Pojasnili bomo, kaj je hitrost spletne strani, zakaj je tako pomembna, katera orodja za testiranje hitrosti spletnega mesta obstajajo in kako lahko izboljšamo hitrost spletne strani.

Kaj je hitrost spletne strani?

Hitrost spletne strani je čas od klika na povezavo do prikaza celotne vsebine spletne strani v brskalniku.

Hitrost spletne strani je čas, v katerem se spletna stran naloži.

Kako hitro ali počasi se internetna stran naloži pa je odvisno od vrste različnih dejavnikov, npr. od velikosti slik, kode, gostovanja, predpomnjenja …

Zakaj je hitrost spletne strani pomembna?

Hitrost spletne strani je pomembna, ker prepočasne spletne strani obiskovalci zapustijo še preden si sploh ogledajo vsebino. Če je vaša spletna stran počasna, ne bo pomemben niti dizajn niti besedila niti privlačne fotografije. Ker bodo vašo internetno stran prej zapustili. 

Statistični podatki kažejo, da se verjetnost zapustitve spletne strani, ki se nalaga od 1 do 3 sekunde poveča za 32%, od 1 do 5 sekund za 90%, od 1 do 6 sekund za 106% in od 1 do 10 sekund za 123%. Če se stran nalaga od 1 do 10 sekund se verjetnost konverzije zniža za 95%.

(Vir: Think with Google)

Hitrost spletne strani je tako pomembna, da jo tudi Google že od leta 2010 uporablja kot dejavnik za rangiranje spletnih strani. Če želite imeti dobro optimizirano spletno stran, ki se uvršča visoko med zadetki na Googlu, potem boste morali poskrbeti, da se vaša spletna stran nalaga čim hitreje.

Orodja za testiranje hitrosti spletne strani

Kakšna je hitrost vaše spletne strani? Kako veste, kako hitro se nalaga? In kateri so vzroki in ozka grla, ki upočasnjujejo vašo spletno stran?

Obstaja kar nekaj orodij za testiranje hitrosti spletne strani, s katerimi lahko preverite hitrost vaše spletne strani in prejmete informacije za izboljšave.

V nadaljevanju preverite 12 najboljših spletnih orodij, s katerimi lahko analizirate in v naslednjem koraku tudi optimizirate hitrost vašega spletnega mesta.

 1. PageSpeed Insight

 1. Pingdom Website Speed Test

 1. GTmetrix

 

 

 1. Uptrends

 1. dotcom-tools

 1. Yellow Lab Tools

 1. SiteSpeed.me

 1. WebPageTest

 1. Geekflare

 1. Sucuri Load Time Tester

 1. YSlow

 1. KeyCDN Website Speed Test

Kako izboljšati hitrost spletne strani?

Najprej preverite hitrost vaše spletne strani s spletnim orodjem za testiranje hitrosti. Predlagam kar prvo orodje iz zgornjega seznama (PageSpeed Insight). Orodje vam bo prikazalo oceno od 1 do 100, spodaj pa bodo navedene tudi vse napake in predlogi za izboljšave. 

Skušajte izboljšati čim več postavk, ki upočasnjujejo vašo spletno stran. Katere napake je potrebno odpraviti na vaši spletni strani je povsem individualna zadeva in lahko vsebuje vrsto različnih dejavnikov.

Spodaj pa predstavljam nekaj najpomembnejših in najpogostejših faktorjev za izboljšanje hitrosti spletnih mest.

Zmanjševanje velikosti slik (stiskanje ali kompresija slik)

Ker slike pogosto predstavljajo večino velikosti spletne strani, lahko največje prihranke naredite z zmanjšanjem velikosti slik.

Slike najprej zmanjšajte na najmanjše dimenzije, ki so še ustrezne za primerno prikazovanje na vaši spletni strani. Nato pa jih še stisnite z uporabo različnih spletnih orodij za kompresijo ter jih šele nato naložite na vašo spletno stran.

Slike lahko kompresirate s temi spletnimi orodji:

Če uporabljate WordPress, si za stiskanje slik namestite katerega od teh vtičnikov:

https://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

Če želite slike kompresirati na vašem računalniku, pa si namestite katerega od teh programov:

Čista in stisnjena koda

Bolj čista kot je koda vaše spletne strani, hitreje se bo naložila. 

Odstranite vso kodo, ki jo vaša spletna stran vsebuje, ampak je tam po nepotrebnem. 

Obstoječo kodo HTML, CSS, and JavaScript (ter morebitno drugo kodo) pomanjšajte oz. minificirajte.

Še nasvet za vse, ki imate spletno stran v WordPressu. Pred namestitvijo teme ali gradnika se pozanimajte, kako obsežno kodo vsebuje. Čeprav so nekatere teme lepe na pogled, se zaradi prenapihnjene kode nalagajo počasi.

Hitro gostovanje

Eden najpomembnejših faktorjev hitrosti spletne strani je gostovanje. Če vaša spletna stran gostuje na kvalitetnem strežniku, se bo naložila veliko hitreje, kot če gostuje na starem in počasnem strežniku.

Če so vaši ciljni obiskovalci spletne strani zgolj iz Slovenije, potem si uredite gostovanje pri katerem od slovenskih ponudnikov gostovanja, ki ima strežnike v Sloveniji. Bližina strežnika do računalnika obiskovalca je namreč pomembna. 

Druga stvar, na katero morate biti pri izbiri gostovanja pozorni je, da ponudnik gostovanja uporablja hitre SSD strežnike. Za večino spletnih strani bo takšno deljeno gostovanje, kjer si delite prostor in druge vire na strežniku z drugimi spletnimi stranmi dovolj hitro. Če pa potrebujete še nekaj več, pa se odločite za VPS gostovanje, kjer imate na razpolago lasten virtualen strežnik, ki deluje izredno hitro, je pa takšno gostovanje tudi dražje.

Če imate ciljne obiskovalce spletne strani iz celega sveta, lahko izberete ponudnika gostovanja, ki se nahaja kjerkoli na svetu ali od tam, kjer imate večino obiskovalcev. V tem primeru je za hitrejše nalaganje spletne strani priporočen CDN (Content Delivery Network), ki je povezan v mrežo več strežnikov iz celotnega sveta. Obiskovalcu bo prikazana spletna stran s strežnika, ki je najbližje temu obiskovalcu. Če imate torej gostovanje v Sloveniji, obiskovalec pa bo iz Velike Britanije in uporabljate CDN, se bo temu obiskovalcu stran servirala iz strežnikov v Veliki Britaniji.

Orodja za preverjanje hitrosti spletne strani uporabljajo strežnike, ki so od Slovenije lahko precej oddaljeni. Če je vaša spletna stran na strežniku v Sloveniji, test pa se opravlja na strežniku v ZDA, potem bo prikazan rezultat slabši, kot če bi isti test opravljali na strežniku v Sloveniji. Če orodje uporablja možnost izbire strežnika, izberite strežnik, ki je najbližji Sloveniji. In hkrati upoštevajte, da je dejanska hitrost lahko nekoliko hitrejša od prikazane.

Vklopite predpomnjenje brskalnika

Z vklopljenim predpomnjenjem brskalnika (Browser Caching) omogočite, da se delci vaše spletne strani shranijo v predpomnilniku brskalnika obiskovalca. Ko isti obiskovalec ponovno obišče vašo internetno stran, se bo le ta naložila veliko hitreje kot ob prvem ogledu. 

Če imate vklopljeno predpomnjenje brskalnika, se bo vaša spletna stran ob nadaljnjih obiskih istih obiskovalcev torej prikazovala hitreje, hitrost ob prvem ogledu pa bo ostala nespremenjena.

Če se vaša internetna stran nalaga prepočasi, predpomnjenje brskalnika ne bo rešilo vašega problema. Bo pa še izboljšalo hitrost spletnega mesta ob ponovnih obiskih.

Zaključek

Počasneje kot se nalaga vaša spletna stran, manj bodo zadovoljni obiskovalci vaše spletne strani.

Če je stran prepočasna, jo lahko uporabniki zapustijo še preden vidijo vaše vsebine.

Prav tako bo internetna stran slabše rangirala na iskalnikih kot je Google in vas bodo zato vaši ciljni kupci težje našli.

Zato je izredno pomembno, da hitrosti vaše spletne strani namenite veliko pozornosti in jo poskušate narediti čim hitrejšo.

Nekatere izboljšave, kot je zmanjšanje in stiskanje slik ter uporaba kvalitetnega gostovanja so precej enostavno izvedljive, nekatere druge pa so tehnično bolj zahtevne.

Poskušajte najprej odpraviti napake, ki jih lahko hitro in enostavno odpravite in mogoče bo to že precej izboljšalo hitrost vaše spletne strani. Potem pa se lotite izboljšave še ostalih dejavnikov hitrosti vašega spletnega mesta.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*