25. junija 2021
Izdelava spletnih strani

4 stvari brez katerih ne morete objaviti spletne strani na spletu

Domen Hrabar
Lastnik agencije Hrabar

Ko se lotite izdelave spletne strani, boste potrebovali nekaj dodatnih stvari, da bo vaša spletna stran objavljena na spletu. In da bo ostala vedno dostopna, 24 ur na dan, 7 dni na teden.

Domena

Prva stvar, ki jo potrebujete za pravilno delovanje spletne strani, je domena.

Domena je spletni naslov, ki kaže na vašo spletno stran. Primer domene: google.si ali webia.si.

Domene imajo različne končnice, npr.: .si, .net., .com … Domenska končnica .si je slovenska nacionalna domena in je najpogostejša izbira med slovenskimi podjetji.

Za izbiro domene je najbolj priporočljivo, da jo poimenujete tako, kot je ime vašemu podjetju ali vaši blagovni znamki. Poglejte, kako izbrati domeno.

Domeno je potrebno registrirati pri izbranem registrarju ter jo podaljševati za izbrano obdobje.

Če pozabite podaljšati registracijo domene, gre vaša domena v karanteno in vaša spletna stran postane nedostopna. Če v določenem obdobju (približno 1 mesec) vaše domene še vedno ne podaljšate, pa bo vaša domena postala prosta, da jo lahko kdorkoli registrira.

Gostovanje

Drugo stvar, ki jo potrebujete, da je vaša spletna stran objavljena na spletu, je gostovanje.

Ponudniki gostovanja omogočajo, da lahko vaša spletna stran gostuje na njihovih strežnikih. Vaša spletna stran z vsemi besedili, slikami, programsko kodo in ostalimi vsebinami zaseda določen prostor na tem strežniku.

Strežniki so pravzaprav računalniki, ki pa so vedno povezani s spletom in posebej prilagojeni za spletne strani. Tako je lahko tudi vaša spletna stran vedno dostopna prek spleta in si jo lahko vaši potencialni kupci ogledajo kadarkoli želijo.

Čim najamete gostovanje, pa lahko zakupljen prostor na strežniku uporabljate (poleg za spletno stran) tudi za e-poštne predale.

Obstaja pa nekaj razlik med ponudniki gostovanj in kvaliteto njihovih strežnikov ter pomoči, ki jo nudijo.

Slaba kvaliteta strežnikov pomeni počasnejše nalaganje vaše spletne strani, kar vsekakor ni dobro, saj obiskovalci hitro zapustijo spletne strani, ki se nalagajo prepočasi.

Slaba odzivnost pri nudenju pomoči pa lahko pomeni, da je vaša spletna stran ob morebitnih napakah nedostopna na spletu daljše obdobje, kot bi bila sicer, ali pa da imate še dodatne stroške z odpravljanjem napak.

Spletna stran

Tretja stvar, ki jo potrebujete, je seveda spletna stran.

Spletno stran naložite na strežnik, kjer ste zakupili gostovanje ter povežete domeno in gostovanje z ustreznimi DNS zapisi.

Spletno stran pa je potrebno pred namestitvijo na strežniku izdelati. Med bolj priljubljene načine izdelave spletne strani spada odprtokodni sistem WordPress, saj omogoča izdelavo spletne strani brez znanja programiranja in ima bogat nabor razširitev s tako imenovanimi vtičniki.

Spletna stran, ki bo nastala izpod rok izkušenega izdelovalca spletnih strani, pa bo seveda na veliko višjem in profesionalnem nivoju kot pri amaterskem navdušencu.

Vzdrževanje spletne strani

Četrta stvar, ki jo mnogi po objavi spletne strani pozabijo, je pa izredno pomembna, je redno mesečno vzdrževanje in posodabljanje spletne strani.

Spletne strani, ki niso posodobljene so hitra in enostavna tarča za hekerje in ostale nepridiprave, ki lahko vdrejo v vašo spletno stran in jo na različne načine poškodujejo ter vam povzročijo poslovno škodo. Prav tako je priporočljivo, da na spletni strani objavljate spremembe pri vaših izdelkih, ponudbi, urniku, cenah ter objavljate sveže fotografije. 

Če imate torej te štiri stvari – domeno, gostovanje, spletno stran in redno vzdrževanje, boste lahko uspešno objavili spletno stran na spletu.

Poglejte še katerega od teh zapisov

Stopite z nami v stik še danes!

Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam pripravili ponudbo.

Brezplačna e-knjiga

20 korakov do popolne spletne strani

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*

Brezplačna e-knjiga

Vse o digitalnem marketingu za začetnike

Izpolnite spodnja polja in takoj prejmite brezplačno e-knjigo.
GDPR*